NYHETER

KEB all-electrified-boat 11.07.2024

KEB drivteknik ombord vid olympiska spelen

Fartyget omvandlad till helt elektrisk med hjälp av KEB Automation France

Den helt elektriska båten Mistinguett kommer att delta i öppningsceremonin vid olympiska spelen

När olympiska spelen äger rum i Paris i juli 2024, kommer inte bara tusende idrottare och turister att delta, utan även företaget Joce’s båt ”Mistinguett”. Båten, som kan ta upp till 240 passagerare, har nyligen omvandlats till en helt elektrisk version och kommer att delta i invigningsparaden vid olympiska spelen på Seine. Ombord: drivteknik från KEB.

Över 90 båtar kommer att färdas längs Seine vid årets olympiska spel och skapa en ny miljö för idrottarnas ankomst från de olika nationella delegationerna. Mistinguett används normalt som en restaurangbåt på floden och kommer att vara en del av den olympiska paraden i sommar. Tills nyligen drevs fartyget av två förbränningsmotorer och en dieselgenerator, men Mistinguett har nu omvandlats till en hundra procent elektrisk båt. Det är den enda helt elektriska båten över 40 meter lång på Seine. Detta är ett bidrag till ökad hållbarhet, vilket också är ett fokus för staden Paris. När invigningsparaden planerades var det viktigt att så många elektriska båtar som möjligt användes.

Elektrifieringen genomfördes av företaget A.M.O Facili – förutom partners för batteriförsörjning och hårdvaruintegration valdes KEB för att realisera det interna nätverket. Jean-Paul Rebelo, projektledare på KEB France: ”Vi har implementerat en systemlösning på fartyget som levererar ett trefas 400 V nätverk med en effekt på 100 kW. Batterierna används som den enda energikällan för att driva alla apparater ombord, såsom kök, luftkonditionering och uppvärmning.” KEB:s drivkomponenter används också för att driva en 50 kW propeller, som fungerar som en bogpropeller för att rikta båten mot kajen.

Erfarenhet av fartygselektrifiering

Vid realiseringen av 3 x 400 V / 100 kW ombord kraftförsörjning, förlitade sig KEB särskilt på en kombination av frekvensomriktare, sinusfilter och transformator. Sinusfiltret är designat för utgångsfrekvenser upp till 100 Hz och hjälper till att minska övertoner på transformatorsidan. Combivert f6 –omriktaren, baserad på KEB:s high-speed lösningar, möjliggör, tillsammans med filterlösningar, drift med höga växlingsfrekvenser som är nödvändiga för att säkerställa ett perfekt ombordnätverk. I den version som installerats på fartyget som en vätskekyld inbyggd variant finns flera fördelar såsom rostfria rör, ökad livslängd och kylvätskehantering. Och även efter driftsättning finns KEB France’s anställda till hands med lokal service och ett tekniskt team som kan ge stöd vid behov med kort varsel.

Vid elektrifieringen av ”olympiska båten” kunde KEB-teamet bygga på erfarenheter från tidigare projekt. År 2018 genomförde KEB France den första fartygselektrifieringen av detta slag, och med det nyligen genomförda projektet finns nu ett dussin båtar med KEB:s systemlösningar ombord. ”Samarbetet med de partners som var involverade i Joce’s Mistinguett-projekt gick smidigt. Vi ser nu fram emot invigningen av olympiska spelen och är glada, att KEB kunde bidra till detta hållbara projekt,” säger Rebelo.

KEB design

Design av keb-systemlösningen

KEB news
Tim Schöllmann | 05.06.2024

Author

VEM motors Finland Oy