UUTISET

Takaisin listaukseen
8.12.2021

Juomavettä kuivuuteen VEMin moottoreilla

VEM Sachsenwerk sai mielenkiintoisen 13 kuukautta kestäneen suunnittelu- ja valmistusprojektin päätökseen elokuun lopulla. Projektin tilaaja on vesilaitos, johon toimitettiin seitsemän 4700 kW:n moottoria.

Projekti

Asiakas Solcon Industries Ltd. etsi Israelin valtion vesiyhtiön Mekorotin toimeksiannosta moottoreita uuden juomavesilaitoksen rakentamiseen. Moottorit pyörittävät juomavesipumppuja. Asiakas päätyi tilaamaan tarvittavat seitsemän identtistä moottoria keski- ja korkeajännitekoneisiin erikoistuneelta VEM Sachsenwerk GmbH:lta.

Haasteena vedenpuute

Israelin väkiluku on kasvanut vuosien ajan. Tämän vuoksi maa on saavuttamassa tällä hetkellä käytettävissä olevien vesivarojen rajoja. Uusien vesihuoltoreittien rakentaminen on ollut käynnissä 1990-luvulta lähtien, ja se saavuttaa pian uuden laajenemisvaiheen. Tuloksena oleva putkilinja on noin 40 kilometriä pitkä ja halkaisijaltaan 2–2,50 metriä. Vesi syötetään vesilaitokseen maanalaisista lähteistä sekä suurimmaksi osaksi merivedestä, joka on aiemmin käsitelty suolanpoistolaitoksissa Välimeren rannikolla. Koko putkistojärjestelmä on paineistettava 20 – 40 baariin ja painetta korotettava pumppuasemilla 200 – 250 metrin korkeusmuutosvälein. Tällä tavalla vesi saadaan 860 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan Jerusalemiin.

Erikoisuutena pystysuuntainen asennus

Moottoreiden erityispiirre on niiden rakenne. Moottorit asennetaan pystysuoraan ja ne on varustettu isolla tukilaakerilla. Tukilaakeri ottaa roottorin painon lisäksi myös pumpun juoksupyörästä tulevia kuormia. Varsinaisen pyörimissuunnan lisäksi moottorit on suunniteltu pyörimään ongelmatilanteissa taaksepäin 125 % nimellisnopeudesta. Tämä moottorin erikoisominaisuus auttaa tilanteissa, kun moottoreiden sammuessa vesi alkaa pyörittämään moottoreita.

Tekniset tiedot

Rakennemuoto IM 3011
Suojausluokka IP 55
Teho 4700 kW
Jännite 11 000 V
Pyörimisnopeus 1000 1/min
Jäähdytystapa IC 81 W7
Suurin alaspäin vaikuttava voima 45 t

Robotit avuksi

Käämivyyhtien valmistus on erittäin tärkeä vaihe moottorin valmistuksessa. Ns. hehkusuojateippi – vyyhtiä varten taivutetun kuparitangon eriste – on asennettava tarkasti ja tasaisesti, minkä vuoksi tämä aikaa vievä työ tehdään nykyäänkin pääosin käsin ja saadaan optimaalinen lopputulos. Tässä juomavesilaitoksen hankkeessa VEM Sachsenwerk otti myös robotit avuksi. Käämintärobotit eivät vain asenna käämineristystä, vaan ne voivat myös sitoa sen kuparitangon kaarevien osien ympärille äärimmäisen tarkasti. Seitsemän identtisen moottorin tuotannossa tämä vaihtoehto säästi aikaa ja auttoi pysymään aikataulussa.

Vettä 2,5 miljoonalle käyttäjälle

Moottorit toimitettiin elokuussa 2021, ja asiakkaan projektin odotetaan valmistuvan vuoden 2021 loppuun mennessä. VEM uskoo, että hyvät liikesuhteet, korkea laatu ja erinomainen asiakaspalvelu johtavat jatkossakin yhteistyöhön. VEM-moottoreiden avulla voidaan syöttää viimeisen pumppausaseman juomavesihuoltoon 65 000 kuutiometriä vettä tunnissa. Keskimäärin 18 tunnin pumppausajalla päivässä voidaan pumpata 1,17 miljoonaa kuutiometriä vettä asemaa ympäröiviin kaupunkeihin tulevaisuudessa. Noin 2,5 miljoonaa ihmistä tulee hyötymään uudesta vesilaitoksesta muutaman seuraavan vuoden aikana.

Lisätiedot:

VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Puh. 0400 766 491

Author

VEM motors Finland Oy