UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 18.08.2003

Taajuusmuuttaja on kannattava investointi

18.08.2003

Taajuusmuuttajakäytöt jatkavat yleistymistään edelleen, koska niillä saavutetaan monia etuja verrattuna suoraan (DOL) verkkokäyttöön. Taajuusmuuttajaohjattuna moottorin ja voimansiirron mekaaniset käynnistys- ja pysäytysrasitukset saadaan minimoitua. Portaattoman nopeudensäädön ansiosta tuotannon laatua saadaan optimoitua. Pumppu- ja puhallinkäytöissä saavutetaan vakaan oloarvon lisäksi usein merkittäviäkin energiasäästöjä. Myös sähköverkon kannalta pehmeä käynnistys on parempi vaihtoehto.

Danisco Sugar/Suomen Sokeri Oy – jäähdytystä prosessiin

Suomen Sokeri Oy kuuluu kansainväliseen Danisco-konserniin. Suomen Sokerin tehtaat ovat Jokioisissa ja Kirkkonummen Kantvikissa.  Kantvikin tehdas on sokeripuhdistamo, joka puhdistaa ja pakkaa kidesokeria sekä valmistaa nestesokeria ja siirappeja. Tehdas käyttää raaka-aineena ruokosokeria ja juurikassokeria.

Sokerin valmistusprosessissa tarvitaan huomattavan paljon jäähdytysenergiaa. Jäähdytyksessä hyödynnetään vieressä olevaa merivettä. Meriveden pumppaus prosessikiertoon tapahtuu viidellä rinnakkaisella 75 kW:n pumpulla. Aikaisemmin pumput olivat suoraan (DOL) verkkoon kytkettyjä, jolloin käynnistykset ja pysäytykset aiheuttivat putkistoon paineiskuja. Varsinkin pysäytystilanteessa tullut, suuresta nostokorkeudesta johtuva, voimakas paineisku aiheutti aikaisemmin säännöllisen epäsäännöllisesti vaurioita putkistoissa ja putkistorakenteissa.

VEM motors Finland keskusteli Suomen Sokerin kanssa taajuusmuuttajien hankkimisesta ko. pumpuille ja niiden tarjoamasta mahdollisuudesta poistaa tai ainakin huomattavasti vähentää putkistoon kohdistuvia paineiskuilmiöitä. Aluksi Suomen Sokerille toimitettiin yksi taajuusmuuttaja koekäyttöön, jolla haluttiin varmistaa taajuusmuuttajan soveltuvuus prosessiin sekä todeta käytännössä miten taajuusmuuttajaohjauksella saadaan ei-toivotut paineiskut poistettua.

Koekäytön kokemusten perusteella Suomen Sokeri hankki kaikille viidelle pumpulle Vacon NXS -taajuusmuuttajat. Taajuusmuuttajat ovat tyyppiä NXS 0140 5A5H0 eli taajuusmuuttajien oma kotelointiluokka on IP 54 ja laitteissa on sisäinen EMC-häiriösuodatus. Taajuusmuuttajat asennettiin pumppurakennuksen sähkötilan seinälle.

Takaisinmaksuaika

Taajuusmuuttajaohjauksen toteutuksen jälkeen putkistovauriot ovat poistuneet. Pelkästään putkistovaurioiden korjausten säästöt huomioiden taajuusmuuttajien hankinnan, asennuksen yms. takaisinmaksuajaksi voidaan hyvin arvioida noin 2 vuotta. Luonnollisesti taajuusmuuttajakäytöt mahdollistavat myös meriveden pumppauksen portaattoman säädön prosessin tarpeita vastaavaksi sekä  taajuusmuuttajien tarjoamat monipuoliset moottoreiden suojaustoiminnot.

Lisätiedot:
Timo Koskinen
(09) 6132 6713
0400 700 9038
timo.koskinen@vem.fi

Author

VEM motors Finland Oy