UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 14.11.2011

Taajuusmuuttajakäytöillä toimivampi prosessi pienemmillä energiakuluilla

 
14.11.2011
 

Perinteisesti sähkömoottoreiden pyörimisnopeutta on säädetty erilaisten vaihteistojen ja jarrujen avulla. Moottorin nopeuden säätäminen taajuusmuuttajalla johtaa parempaan prosessin hallintaan, mekaanisen laitteiston vähäisempään kulumiseen, alhaisempaan melutasoon ja merkittäviin energiasäästöihin. Kuormituksen määrän vaihdellessa taajuusmuuttajakäytöillä voidaan alentaa sähköenergian kulutusta – erityisesti keskipakopumppu-, kompressori- ja tuuletinkäytöissä jopa 20 – 50 %. Lisäksi materiaalienjalostussovelluksissa, työkoneissa ja myllyissä sekä materiaalienkäsittelysovelluksissa, kuljettimissa ja kelauskoneissa saavutetaan taajuusmuuttajakäytöillä merkittävästi pienempi energiankulutus sekä parempi yleinen suorituskyky kuin perinteisillä ratkaisuilla.

Säästöjä huoltokustannuksissa

Monissa teollisuussovelluksissa pyörimisnopeutta nostetaan tai lasketaan vaihteiston avulla, jotta saavutetaan toivottu pyörimisnopeus käyttölaitteelle. Yhdistämällä taajuusmuuttajakäytön moottori suoraan käyttölaitteeseen, voidaan kuluvia ja jatkuvaa huoltoa vaativia mekaanisia komponentteja, kuten vaihde, jättää pois. Prosessin säätö toteutetaan sähköisillä komponenteilla, taajuusmuuttajalla ja moottorilla. Tällä tavoin saavutetaan lisäksi tilasäästöjä.

Tuottavuutta ja energiansäästöjä

Prosesseissa tuotantomäärät tyypillisesti vaihtelevat. Tuotantomäärien muuttaminen mekaanisin keinoin on monesti tehotonta ja lisäksi mekaaninen säätö kuluttaa energiaa. Nopeussäädetyn moottorin avulla voidaan tuotantomäärien vaihteluun vastata muuttamalla moottorin pyörimisnopeutta. Tuotantomäärien kasvaessa prosessin nopeutta pitää kasvattaa. Vakionopeuksisten laitteiden muuttaminen vastaamaan tuotantomäärien kasvuun on aikaa vievää ja kallista. Taajuusmuuttajasäädetyllä moottorilla 5 – 20 % nopeuden lisääminen onnistuu ongelmitta ilman lisäkustannuksia.

VEM IE2-hyötysuhdeluokan WU-moottorit taajuusmuuttajakäyttöön

VEM WU-sarjan eristys taajuusmuuttajakäyttöön

 • Runkokoot WU1R 80 – WU2R 355
 • Vahvennettu eristys
 • IE2-hyötysuhdeluokka
 • WU-sarjan moottoreissa on taajuusmuuttajakäytön UN ≤ 500 V vahvennettu eristys, joten WU-sarjan moottoreita voidaan käyttää ilman dU/dt-suotimia, mikäli jännitteen nousunopeus on alle 5 kV/µs ja jännitehuiput ovat alle 1.8kV.
 • Syöttöjännitteen ollessa 500 V ≤ UN ≤ 690 V, taajuusmuuttajan lähdössä tulee käyttää dU/dt–, sin-suotimia, joilla vähennetään taajuusmuuttajan aiheuttamia käämityksen sisäisiä jänniterasituksia, pienennetään jännitteen nousunopeutta ja madalletaan jännitehuippuja.   
 • WU-sarjan moottoreissa on vakiona N-päässä eristetty laakeri IEC 315 -rungosta alkaen vakiona.
 • PTC-termistoreja suositellaan käytettäväksi kaikissa runkokoissa.

 

VEM KV-moottorit taajuusmuuttajakäyttöön

VEM KV-sarjan eristys taajuusmuuttajakäyttöön

 • Runkokoot KV1R 132 – KV2R 355
 • KV-sarjan moottoreissa on taajuusmuuttajakäytön UN ≤ 690 V vahvennettu eristys, joten KV-sarjan moottoreita voidaan käyttää ilman dU/dt-suotimia, mikäli jännitteen nousunopeus on alle 5 kV/µs ja jännitehuiput alle 2.5 kV.
 • Taajuusmuuttajakäytön moottoreissa on vakiona N-päässä eristetty laakeri IEC 280 -rungosta alkaen vakiona.
 • PTC-termistoreja suositellaan käytettäväksi kaikissa runkokoissa.

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä:

Mikko Valtonen
Tuotepäällikkö, sähkömoottorit
Puh. 0207 613 714

 

 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy