Nyheter

VEM-Highspeed-motors 5.05.2023

Letar du efter en energibesparande highspeed lösning?

Vissa pump- och kompressorapplikationer kräver driftshastigheter och effekter som inte kan uppnås med traditionella elmotorer. För tillfället används energislösande reduktionsväxlar eller ång- och gasturbiner i dessa situationer. VEM erbjuder ett kompakt, effektivt och miljövänligt alternativ med den nya highspeed motorserien.

Effekten av den minsta motorn i den nya serien är ca 1 000 kW och en rotationshastighet på upp till 20 000 rpm. De högsta effekterna ligger i 30 000 kW-området och i dessa är varvtalet 5 000 rpm. Det är möjligt att fortsätta serien vidare, då är den beräknade effekten 46 000 kW vid ett varvtal på 3 600 rpm.

Effekten som produceras av rotorn kan vara upp till tio gånger den hos en konventionell 2-polig motor vid ett varvtal på 3 000 rpm. Uppvärmningen som orsakas av den höga rotationshastigheten hanteras med ett helt nytt kylkoncept.

17 000 rpm är lämpligt för pappersindustrin, kompressorer och pumpar

Under de första prototyptesterna nåddes hastigheter på 17 000 rpm. ”Utvecklingsmålet var motorer upp till 30 MW vid 5 000 rpm. Utvecklingsarbetet undersökte även användningen av magnetiska lager. Den nya lagertekniken kan aktivt påverka rotorns dynamik under användning”, förklarar Roland Ehrl (bilden ovan), VEM:s försäljningsdirektör för stora driftsystem.
Kunder för den här typen av motorer inkluderar kompressor- och pumpanvändare, tillverkare och systemintegratörer, pappers-, olje- och gasindustrin och eftermontering av turbiner.

Kompakt, effektiv och lågt underhåll

Highspeed motorer förbättrar strukturen och effektiviteten i hela systemet. De är mer kompakta än växelmotorer eller turbomaskiner. Att ta bort växellådan från driftsystemet eliminerar dessutom de resulterande effektförlusterna.

Highspeed motorernas effektivitet och exakta kontrollerbarhet bidrar till att minska CO2-utsläppen. De kräver lika lite underhåll som traditionella elmotorer, vilket är en betydande fördel jämfört med drivsystem med växellåda och ång- eller gasturbin.

Sammantaget förblir livscykelkostnaderna lägre i höghastighetsdrivsystem än i traditionella växel- och ång- eller gasturbinlösningar.

Highspeed drift levereras alltid som en paketlösning

Highspeed motorer arbetar alltid med frekvensomriktarstyrning. AC-frekvensomriktarens kompatibilitet är mycket viktig här. VEM samarbetar med utvalda partners, levererar alltid ett komplett AC-driftsystem och garanterar dess optimala funktion.

Design range curves of VEM highspeed motors

Som kan ses på bilden ovan har VEMs höghastighetsmotorer ett brett effekt- och varvtalsområde. Även dessa högre krafter och hastigheter är tillgängliga på begäran.

Två rotormodeller finns tillgängliga för att optimera de tekniska parametrarna efter effekt och hastighet. Den laminerade rotorn är lämplig för området 1,1 MW/12 000 rpm – 20,2 MW/3 600 rpm och den slutna rotorn för området 1,1 MW/18 000 rpm – 46,1 MW/3 600 rpm.

Fråga mera:

VEM motors Finland Oy
Stefan Bärlund
Tel. +358 40 170 4443

Author

VEM motors Finland Oy