UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM-Highspeed-motors 4.05.2023

Etsitkö energiaa säästävää highspeed-moottoria?

Jotkut pumppu- ja kompressorisovellukset vaativat käyttönopeuksia ja tehoa, joita ei voida saavuttaa perinteisillä sähkömoottoreilla. Tällä hetkellä näissä tilanteissa käytetään energiaa tuhlaavia vaihteita tai höyry- ja kaasuturbiineja. VEM tarjoaa kompaktin, tehokkaan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon uudella highspeed moottorisarjalla.

Uuden sarjan pienimmän moottorin teho on n. 1000 kW ja pyörimisnopeus jopa 20 000 rpm. Suurimmat tehot ovat 30 000 kW:n luokkaa ja näissä pyörimisnopeus 5000 rpm. Sarjaa on mahdollista jatkaa edelleen, jolloin laskennallinen teho on 46 000 kW pyörimisnopeudella 3600 rpm.

Roottorin tuottama teho voi olla jopa kymmenkertainen tavanomaiseen 2-napaiseen moottoriin verrattuna 3000 rpm:n pyörimisnopeudella. Kovan pyörimisnopeuden aiheuttamaa kuumenemista hallitaan täysin uudella jäähdytyskonseptilla.

17 000 rpm soveltuu paperiteollisuuteen, kompressoreihin ja pumppuihin

Ensimmäisten prototyyppitestien aikana saavutettiin 17000 rpm nopeudet. ”Kehityskohteena olivat moottorit 30 MW:iin asti 5000 rpm:llä. Kehitystyössä tutkittiin myös magneettilaakereiden käyttöä. Uudella laakeriteknologialla voidaan aktiivisesti vaikuttaa roottorin dynamiikkaan käytön aikana”, Roland Ehrl (kuvassa ylhäällä), VEM:n isojen käyttöjärjestelmien myyntijohtaja selittää.

Tämän tyyppisten moottorien asiakaskuntaa ovat kompressorien ja pumppujen käyttäjät, valmistajat ja järjestelmäintegraattorit, paperiteollisuus, öljy- ja kaasualan OEM-valmistajat sekä turbiinikäyttöjen modernisoijat.

Kompakti, tehokas ja vähän huoltoa vaativa

Highspeed-moottorit parantavat koko käytön rakennetta ja tehokkuutta. Highspeed-moottorit ovat vaihdemoottoria tai turbokoneistoa kompaktimpia. Lisäksi vaihteiston poisto käyttöjärjestelmästä eliminoi myös siitä aiheutuvat tehohäviöt.

Highspeed-moottoreiden tehokkuus ja tarkka ohjattavuus auttavat vähentämään CO2-päästöjä. Ne vaativat yhtä vähän huoltoa kuin perinteiset sähkömoottorit, joka on merkittävä etu verrattuna vaihteistolla ja höyry- tai kaasuturbiinilla varustettuihin käyttöjärjestelmiin.

Kaiken kaikkiaan elinkaarikustannukset jäävät highspeed-käyttöjärjestelmissä pienemmiksi kuin perinteisissä vaihde- ja hyöry- tai kaasuturbiiniratkaisuissa.

Highspeed-käytöt toimitetaan aina pakettiratkaisuna

Highspeed-moottorit toimivat aina taajuusmuuttajaohjattuina. AC-käytön yhteensopivuus on tässä erittäin tärkeää. VEM tekee yhteistyötä valittujen kumppaneiden kanssa, toimittaa aina täydellisen AC-käyttöjärjestelmän ja takaa sen optimaalisen toiminnan.

VEM highspeed design range

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, VEMin highspeed moottoreilla on laaja teho- ja nopeusalue. Näitäkin korkeampia tehoja ja nopeuksia on saatavilla kysyttäessä.

Saatavilla on kaksi roottorimallia, joiden avulla optimoidaan tekniset parametrit tehon ja nopeuden mukaisesti. Laminoitu roottori soveltuu alueelle 1,1 MW/12000 rpm – 20,2 MW/3600 rpm ja umpinainen roottori alueelle 1,1 MW/18,000 rpm – 46,1 MW/3600 rpm.

Edut verrattuna muihin highspeed -ratkaisuihin

  • lähes huoltovapaa
  • helppo nopeuden säätö
  • parempi hyötysuhde
  • puhdas ja ympäristöä säästävä käyttö pienellä hiilijalanjäljellä
  • pienet elinkaarikustannukset
  • vaatii todella vähän asennustilaa

VEM Made in Germany

Lisätiedot:

VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Puh. 0400 766 491

Author

VEM motors Finland Oy