Nyheter

Suojavarustetuotanto 6.05.2021

Tack vare VEM:s lösning startades tillverkningen av inhemsk corona-skyddsutrustning i rekordtid.

Som vi har fått lära oss under våren, har man i Finland i många avseenden slutat sådan produktion som stöder försörjningsberedskapet. Sedan kom covid-19-pandemin, och plötsligt märkte vi hur viktigt det är att ha en egen produktion. Vi har haft en akut brist på professionell skyddsutrustning, och försöket att skaffa dem via internationella kanaler fick tragikomiska drag. Flera aktörer inom olika branscher har nu startat upp en inhemsk produktion i snabb takt.

På våren fick Mikko Lehmusto vid Misetek ett brådskande uppdrag: att planera och tillverka arkmaskiner för massproduktion av corona-skyddsutrustning för hälsovården. Målet var att börja produktionen så snart som möjligt.

Besöket till förra årets Teknologia-mässa i Helsingfors lönade sig, då det var där Lehmusto fick första gången höra om VEM. Keijo ’Keke’ Sumusalos presentation av produktsortimentet och goda service gjorde ett intryck.

VEM Motors Finlands omfattande lager i Masaby visade sig vara till stor hjälp. En enkel lösning, nämligen en VEM-motor, Tramec-snäckväxel och Yaskawa-frekvensomvandlare, fanns på lager. Marcus Sandström vid Masabys produktionstjänst monterade lämpliga sekundäraxlar som en nattjänst.

Från planering till idrifttagning på tre veckor

Enbart leveransen av eldrivna komponenter genom fabrikernas produktionslinjer skulle ha tagit 9–10 veckor. Nu tog det bara knappa tre veckor att planera och bygga maskinen. Tack vare lagerprodukterna sparade de tid och kunde börja bygga maskinerna omedelbart. Produktionen av inhemsk skyddsutrustning inleddes snabbt.

Tilläggsinformation:

VEM motors Finland Oy
Sampsa Rutanen

Author

VEM motors Finland Oy