UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 27.08.2012

Asumismukavuutta ja todellista energiansäästöä

 
27.08.2012
 

Aikoinaan kiinteistöjen ilmastointiratkaisut ylimitoitettiin reilusti, jotta tehoa olisi ”riittävästi”. Ylimitoittamisen huono puoli on, että se pudottaa ilmastointikoneen kokonaishyötysuhdetta. Puhaltimien yhteydessä on tärkeää säätää virtaus prosessin tarpeiden mukaan. Virtauksen kuristaminen säätöventtiilillä on edelleenkin yksi yleisimmistä säätötavoista kiinteistöjen ilmastointilaitteistoissa. Mitä enemmän venttiilillä kuristetaan, sitä enemmän energiaa menetetään säätöventtiilissä tapahtuvan painehäviön kautta.

Energiakustannusten nousu pakottaa kiinteistöjen omistajat hyödyntämään energiaa tehokkaammin, jolloin ilmanvaihtoratkaisujen saneerauksessa on tärkeää tavoitella mahdollisimman korkeaa kokonaishyötysuhdetta. Puhallinkäytöissä pienelläkin kierrosnopeuden alentamisella saavutetaan merkittävä energiansäästö. Esimerkiksi alentamalla puhallinmoottorin pyörimisnopeutta 20 %:a 50 Hz:stä 40 Hz:iin, putoaa teho 100 %:sta 51 %:iin.

Lukemattomissa kiinteistöissä ilmanvaihtokoneet on kytketty kaksinopeusmoottoriin. Ilmavirtaa säädetään tällöin moottorin nopeutta vaihtamalla ja hienosäätö toteutetaan kuristamalla venttiileillä. Useimmiten järjestelmä on päällä ja hukkaenergia ohjataan taivaan tuuliin. Aikamoista energiantuhlausta. Ihmisille tällainen järjestelmä saattaa olla epämiellyttävän kuuma tai kylmä säätömahdollisuuksien puuttuessa. Kunnollisen ilmanvaihtojärjestelmän puuttuminen voi myös aiheuttaa homeongelmia.

Portaattomalla säädöllä paljon etuja

Yksi tapa parantaa ilmastointikoneen hyötysuhdetta, lisätä asumismukavuutta ja kiinteistön hyvinvointia toimivalla ilmanvaihtojärjestelmällä on yksinkertainen pikaparannus: kaksinopeusmoottorin vaihto tavalliseen oikosulkumoottoriin ja taajuusmuuttajaan. Tällöin prosessia voidaan säätää portaattomasti. Moottori käy vain tarvittaessa ja energiaakin kuluu huomattavasti vähemmän. Ylimääräiset kuristusventtiilit voidaan jättää rakenteesta pois, jolloin konstruktio on edullisempi toteuttaa ja siinä on vähemmän huollettavaa.

Uusissa kiinteistöissä ilmastointikoneet on varustettu taajuusmuuttajaohjatuilla moottoreilla. Taajuusmuuttaja liitetään joko muihin automaatiojärjestelmiin tai ohjataan itsenäisesti (esim. PID-säätö). Ilmastointia voidaan tällöin säätää tarpeen mukaan ja muuttaa toimintaa vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan.

Taajuusmuuttajakäytön etuja

  • Energiansäästö
  • Säädettävyys
  • Liitettävyys automaatiojärjestelmiin
  • Itsenäinen automatiikka, esim. PID-säätö
  • Mekaaniset rasitukset pois voimansiirrosta (tai vähemmän)
  • Putkistojen paineiskut pois (tai vähemmän)
  • Huoltotarpeen vähentyminen
  • Ei käynnistysvirtapiikkejä, jännitteen alenemaa
  • Pienemmät etusulakkeet, kaapelointi yms.
  • Moottorin suojaukset
  • Muunneltavuus (lisäkortit, sovellukset..)
  • Pieni, halpa ja luotettava

Lue lisää lämpö-, vesi- ja ilmastointisovelluksiin räätälöidystä Vacon 100 HVAC -taajuusmuuttajasta.

2-nopeuskäyttö verrattuna taajuusmuuttajakäyttöön

Kaksinopeusmoottoreissa on vain kaksi kiinteää nopeutta, jolla esim. ilmastointipuhallinta pyöritetään. Moottori käynnistetään suoraan verkosta. Rakenteeseen tarvitaan 2 kappaletta etusulakkeita, kontaktoreita, lämpöreleitä, turvakytkimiä sekä kaapelointi. Tarvittava moottori, esim. 6/1,4 kW, 1500/750 min-1 pyörivä kaksinopeusmoottori (1 725 EUR) on kallis verrattuna energiatehokkaaseen vakio-oikosulkumoottoriin (880 EUR). Tässä tapauksessa hintaero on 845 euroa. Tällä hinnanerolla saa hankittua taajuusmuuttajan (790 EUR). Sulakkeet, kontaktorit, turvakytkimet ja kaapeloinnit tulevat moottori+taajuusmuuttajaratkaisussa pari sataa euroa halvemmiksi kuin kaksinopeuskäytössä.

Kokonaisuudessaan käytön hankintakulut ovat tämänkokoisessa sovelluksessa kahden tonnin molemmin puolin, 250 euroa moottori+taajuusmuuttajakäytön hyväksi. Käytönaikainen säästö on moninkertainen, kun ilmastointi on säädettävissä tarpeen mukaan. Järjestelmän toimivuus on parempi ja toiminta säästää melkoiset summat vähentyneen energiankulutuksen vuoksi.

 

Esimerkkilaskelma:

VEM-kaksinopeusmoottori
6/1,4 kW, 1500/750 min-1

Moottori

 1 725 EUR

Sulakkeet, kontaktorit, lämpöreleet, kaapelointi yms.  

500 EUR
YHTEENSÄ 2 225 EUR

 

VEM IE2-moottori + Vacon 100 HVAC taajuusmuuttaja
7,5 kW, 1500 min-1

Moottori

 880 EUR

Sulakkeet, kontaktorit, lämpöreleet, kaapelointi yms.  

300 EUR

Taajuusmuuttaja

790 EUR
YHTEENSÄ 1 970 EUR

 

Puhallinkäytöstä saatavaa energiansäästöpotentiaalia voi arvioida syöttämällä tekniset tiedot Vaconin säästölaskuriin.

Ota yhteyttä:

Markku Parpala
Tuotepäällikkö, taajuusmuuttajat
Puh. 0207 613 718

 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy