Sähkömoottorit ja -koneet

Mikä on sähkömoottori?

Sähkömoottori on sähköenergiaa liike-energiaksi muuttava laite. Sähkömoottorin toiminta perustuu sähköisiin magneetteihin, jotka voidaan kytkeä päälle ja pois. Sähkömoottori sisältää kaksi perusosaa, akselin mukana pyörivän roottorin ja paikallaan pysyvän staattorin. Sähköinen magneettikenttä voidaan saada aikaan staattorissa tai roottorissa. Vastaparina voidaan käyttää toista sähkömagneettia tai kestomagneettia.

Sähkömoottorin mitoituksen perusteena on jatkuvan käytön nimellismomentti. Hetkellisesti sähkömoottori kestää nimellismomenttia suurempaa kuormitusta. Rajoittavia tekijöitä ovat moottorin maksimimomentti ja lämmönsietokyky. Tähän puolestaan vaikuttaa se, miten sähkömoottori on jäähdytetty. Ilmajäähdytys on yksinkertainen, mutta ei toimi pienillä kierrosnopeuksilla niin tehokkaasti kuin nestejäähdytys. Lue lisää Perustietoa sähkömoottorista »

VEM sähkömoottori teollisuuden tarpeisiin

VEM motorsin laajasta tuotevalikoimasta löytyy sähkömoottori kaikkiin tarpeisiin. Tarjolla on monipuolinen valikoima sekä pien- että korkeajännitteisiä sähkömoottoreita.

Valikoimissamme on esimerkiksi seuraavantyyppiset sähkömoottorit:

 • Asynkronimoottorit (normimoottorit, tavalliset sähkömoottorit) ≤ 710 kW
 • Sähkömoottori erityisesti taajuusmuuttajakäyttöön ≤ 430 kW
 • Tuuletinmoottorit ≤ 220 kW
 • Jarrumoottorit ≤ 315 kW
 • Sähkömoottori liukurengasroottorilla ≤ 315 kW
 • Räjähdyssuojatut sähkömoottorit ≤ 630 kW
 • Sähkömoottori savu- ja palokaasun poistoon ≤ 500 kW
 • Nestejäähdytteiset sähkömoottorit ≤ 500 kW
 • Kestomagneettimoottorit ≤ 471 kW
 • Asynkronimoottorit (luokittelematon) ≤ 500 kW
 • Sähkömoottorit marinesektorille, laivamoottorit
 • Rullaratamoottorit
 • Sähkömoottori puutavaran kuivaamiseen, kuivaamomoottorit
 • Sellunkuivausmoottorit
 • Kuorimarumpumoottorit puutavaralle
 • jne.

Koko repertuaari Made in Germany. Pienjännitteiset sähkömoottorit valmistetaan Wernigeroden ja Zwickaun tehtaissa. Korkeajännitteiset sähkömoottorit valmistetaan Dresdenin tehtaalla.

Korkealaatuisia sähkömoottoreita mittatilauksena valmistava AEM sekä räjähdyssuojattuihin sähkömoottoreihin erikoistunut CEMP täydentävät valikoimaa. Tramecin elintarviketeollisuuteen suunnattu antibakteerinen GHA-sarjan sähkömoottori tuo valikoimaamme täysin uudentyyppisen tuotteen.

VEM-vakiomoottorit saat heti mukaasi tai kuljetusliikkeen toimitettavaksi Masalan varastosta. Noutovarasto on avoinna ma-to klo 8-16, pe klo 8-15.30. Varastovalikoimamme VEM sähkömoottori on yleensä B3-rakenteinen. Jos tarvitset jonkun muun rakenteen, muutos onnistuu nopeasti tuotantopalvelussamme. Ota yhteyttä myyntiin!

VEMin eKat-valintaohjelmasta saat tarkat tekniset tiedot, mitat ja 2/3D-kuvat valitsemallasi kielellä. Tämäkin on helppo tapa valita sähkömoottori! 

 

EU:n uudet hyötysuhdevaatimukset 1.7.21 ja 1.7.23

Ilmaston lämpenemistä vastaan taisteleva EU:n  Ecodesign-asetus eli hyötysuhdevaatimukset päivittyvät edelleen. Ensimmäiset uudet vaatimukset astuivat voimaan 1.7.2021. 

Moottorikäyttöjen osalta nyt voimassaoleva EC-asetus 640/2009 korvattiin 1.7.2021 alkaen uudella EU-asetuksella 2019/1781. Uuden asetuksen määräykset astuivat voimaan vaiheittain 1.7.21 ja 1.7.23. 

Nyt hyötysuhdevaatimukset koskevat sähkömoottorien lisäksi myös taajuusmuuttajia.

Olemme laatineet tietopaketin, jonka avulla voit kätevästi tarkistaa oman sähkömoottori- ja taajuusmuuttajakantasi vastaavuuden asetuksen kanssa.

Lataa tietopaketti »

Sähkömoottorit ja -koneet

VEM motorsin laajasta tuotevalikoimasta löytyy ratkaisu kaikkiin teollisuuden sähkökäyttötarpeisiin. Tarjolla on monipuolinen valikoima sekä pien- että korkeajännitteisiä oikosulku- tai liukurengasroottorilla varustettuja sähkömoottoreita. Meiltä saat sähkömoottorit, vaihteet ja taajuusmuuttajat nopeasti ja tarvittaessa voit käyttää vuoden jokaisena päivänä toimivaa 24 h päivystyspalvelua.

Yleisimmin käytetyt pienjännitteiset sähkömoottorit, taajuusmuuttajat, lieriövaihteet ja kierukkavaihteet suoraan Masalan varastosta; planeettavaihteet ym. erikoisemmat tuotteet tehtaalta kohtuullisin toimitusajoin.