UUTISET

Takaisin listaukseen
16.03.2018

Heinolan Sahakoneet toimittaa Yaskawa-taajuusmuuttajilla varustetun sahalinjan Japaniin

 
16.03.2018
 

 

Heinolan Sahakoneet Oy on vienyt sahalinjoja ja laitteita Japaniin jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Kesällä 2018 yritys rakentaa yhdessä japanilaisen yhteistyökumppaninsa kanssa uudentyyppisen HEINOLA Scala 250 täysprofiloivan sahalinjan Matsumoto Lumber Ltd.:lle.

HEINOLA Scala sahalinjassa käytetään yrityksen kehittämää pyörösahausmenetelmää, HEINOLA Syncro Cutting System. Menetelmässä kaksiakselisen sahakoneen molemmat akselit on sijoitettu päällekkäin samalle linjalle. Näin minimoidaan matka, jolla terät ovat pituussuuntaisesti puun alueella. Lisäksi terien ulkokehät kulkevat toistensa alueelle minimoiden syntyvää keskisaumaa. Menetelmällä saavutetaan erittäin hyvä sahatavaran pinnanlaatu, ja mahdollisuus sahata mittatarkasti voimakkaasti kaarevia pelkkoja. Kokemukset ovat osoittaneet, että pienempien sivuttaisvoimien ansiosta terillä voidaan ajaa jopa 15 000 tukkia ennen uusintateroitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa lisää tehollista työaikaa ja pienempiä teräkustannuksia.

Lue lisää Syncro Cutting Systemistä »

  • Suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa ja valmistuskin sekä Heinolassa että yhteistyökumppaneiden taholla on jo käynnistynyt. Laitetoimitukset Heinolasta tapahtuvat alkukesästä, ja asennukset sekä käyttöönotto ensi syksy kuluessa, kertoo Heinolan Sahakoneiden toimitusjohtaja Kari Kiiskinen.
  • VEM motors Finland toimittaa projektiin 53 kappaletta Yaskawan GA700-uutuustaajuusmuuttajia. Taajuusmuuttajien virta-arvot ovat 11,9 – 568 A ja ne liitetään sahan automaatiojärjestelmään Profinet-väylän avulla. Yaskawa merkkinä toimii hyvin, koska toimitus on Japaniin japanilaiselle asiakkaalle, jotka suosivat komponenteissa paikallisesti hyvin saatavia ja tunnettuja merkkejä. Lisäksi asiakkaat arvostavat laitteiden erittäin pitkää kestävyyttä. GA700 on Yaskawan uusinta teknologiaa, joka mahdollistaa helppokäyttöisyyden, laajan liitettävyyden ja energiansäästötoiminnot yhdistettynä sisäänrakennettuun turvatuloon ja väyläjakoon, kertoo VEM motors Finlandin tuotepäällikkö Janne Karjalainen.

Japanissa on vuosisataiset perinteet puun käytössä erityisesti pientalorakentamisessa. Viime vuosien hyvä talouden vire on näkynyt mm. suomalaisten sahojen vientitoimitusten kasvuna halutulle markkina-alueelle. MTV3:n uutisten mukaan puutaloja rakennetaan Japaniin vuosittain noin 300 000, ja niistä yli 70 prosentissa käytetään suomalaista puuta. Laatutietoisille japanilaisille suomalainen puu on ykkönen. Toisaalta maassa on jo pitkään panostettu myös kotimaisten raaka-ainelähteiden hyödyntämiseen.

Vaikka Japanin pääsaaret ovat tiheään asutettu, ja kaikki sovelias maa-alue on valjastettu joko asunto-, teollisuus- tai maatalouskäyttöön, löytyy vuoristosta myös paljon soveliasta aluetta metsien kasvattamiseen.

Fukushiman voimalaonnettomuuden jälkeen paikallisen bioraaka-aineen käyttö on saanut uutta vauhtia, ja tässä tilanteessa muun muassa japanilaiset sahat ovat lisäämässä tuotantoaan sekä panostamassa perinteikkään teollisuuden tuottavuuden kasvuun.

Lisätiedot:

Heinolan Sahakoneet Oy
Kari Kiiskinen

VEM motors Finland Oy
Janne Karjalainen

 

 
Author

VEM motors Finland Oy