UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 17.04.2013

Kirkkonummen vedenpuhdistuksessa tapahtuu

 
Teksti ja kuvat Marjut Vainio,
17.04.2013
 

Kirkkonummi on kasvava kunta, jossa on rakenteilla useita kunnallistekniikan piiriin tulevia uudisalueita. Kantatie 51:n laajennus moottoritieksi vähentää matkaminuutteja Helsinkiin, joten tontit ja asunnot uuden moottoritien lähistöllä ovat kysyttyjä.    

Odotustilassa. Hylätty pilkkijakkara odottaa pilkkijää, kuten koko kaunis Sarfvikin alue asukkaitaan.

Kattavan vesihuollon rakentaminen pinta-alaltaan isolle kunnalle on haasteellista.  Isot harvaanasutut alueet ovat asukkaiden oman vesihuoltojärjestelmän varassa. Kirkkonummen vesihuollon kehittämissuunnitelmassa on peräti 17 kehittämistarvealuetta, joille keskitetyn vesihuollon rakentaminen on perusteltua joko taloudellisista, terveydellisistä tai ympäristönsuojelullisista syistä.  Näiden alueita kehitetään asukkaiden aktiivisuudella vesiosuuskuntina. Lisäksi tulevat uusien asemakaava-alueiden kunnallistekniset työt.

Järjestelmällisyydellä tuloksia

Kirkkonummen kunnan vesihuoltoporukalla on siis kädet täynnä työtä uusien alueiden käynnistämisessä ja vanhojen alueiden kunnossapidossa ja kehittämisessä. Ari Liuhta ja Sami Salminen toimivat jätevedenpumppaamojen kunnossapitoasentajina.  Tehokaksikko on juuri aloittamassa uutta luettelointiprojektia, jolla saadaan ajantasaista tietoa jätevesipumppujen kunnosta ja huoltotarpeesta.

Kirkkonummen vesihuoltolaitoksen Sami Salminen (vas.) ja Ari Liuhta VEM-moottori tukevasti paikallaan Tixit-kiristyskiskoilla kiinnitettynä.

– Jokaisen pumppaamon laitteiden tekniset tiedot, huoltohistoria ja nykyinen kunto kerätään kesän ja ensi syksyn aikana tietokantaan. Näiden tietojen pohjalta voidaan aloittaa pumppujen ja muiden laitteiden perushuollot akuuteimmasta päästä ja saadaan aikaan hallittu huoltokierto.  Työ vähentää paitsi yllättäviä käyttökatkoja, niin myös energiankulutusta. Priimakuntoinen prosessi kuluttaa energiaa vähemmän kuin huonossa hapessa oleva, kertovat Ari Liuhta ja Sami Salminen alkavasta projektista.

Sarfvikin jätevesipumppaamo

Yksi Kirkkonummen uusista asemakaava-alueista on Espoonlahden rannalla, heti moottoritien alussa sijaitseva Sarfvik.  Asutusta siellä ei vielä juurikaan ole, mutta kunnallistekniikka on jo paikallaan.  Sarfvikin jätevesipumppaamo on vanhempaa perua, vuodelta 2004. Pumppaamossa on Septekin toimittamat Gorman-pumput, VEM-moottorit ja Vaconin NX-sarjan taajuusmuuttajat.  Pumppaamo on toiminut Liuhdan mukaan hyvin. Ongelmia oli jossain vaiheessa taajuusmuuttajien kestävyyden kanssa, kun ilman rikkipitoisuus rakennuksessa nousi sallittua korkeampiin lukemiin. Ongelman ensi ratkaisu oli lakattujen korttien käyttö ja toinen ratkaisu Desinfinator-laite rikkikaasujen poistamiseen. Salminen kehuu YIT:n apua Vacon-tukena: Marita (Nyqvist YIT Teollisuuden Kilpilahden palvelukeskuksesta) on pystynyt toimittamaan tarvittavat varalaitteet nopeasti ja opastanut kädestä pitäen perusstepit Vacon-taajuusmuuttajien käyttöön.

VEM motors Finlandin varasto Kirkkonummella saa kiitosta paitsi läheisyyden, niin myös kattavuuden vuoksi.  Pari viikkoa sitten tehokaksikko tarvitsi kiireesti isohkoa Vacon NX-laitetta. YIT:ltä ei laitetta löytynyt. Vaconin tuotannosta tilattuna toimitusaika on muutama viikko. Kyseinen laite löytyi kuitenkin VEM motors Finlandin varastosta ja pikainen käyttöönotto järjestyi VEM-kumppanin kautta.  Onneksi sai apua ja kaiken lisäksi ihan läheltä, toteavat Ari ja Sami äkillisen vian aiheuttamasta paniikkitilanteesta.

 
Pumppaamo toimintakunnossa jälleen.  

 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy