UUTISET

Takaisin listaukseen
Sami Kujala ja VEM erikoismoottori 27.09.2019

Kuumuus ongelmana

Tuotantolaitoksella oli ollut monivuotinen ongelma linjan pysäyttäneiden katkosten vuoksi. Moottorit eivät kestäneet käytössä ylilämmön vuoksi ja moottoreita vaihdettiin tulipalokiireellä aina yllättävän katkoksen sattuessa.  VEM-myyjä Keijo Sumusalon käynti teollisuuslaitoksen tuotantolinjalla ja tutustuminen ongelmakohtaan oli tässä tapauksessa tarpeen. Käynnin seurauksena asiakas voi säästää suuriakin summia. Tuotantolaitoksen monivuotinen ongelma, linjan pysäyttävät katkokset moottoreiden ylilämmöstä johtuvien moottorivaihdosten vuoksi, vältetään jatkossa VEM-osaamisella ongelmaratkaisijana.

Ongelman ratkaisuna VEM motors Finland toimitti kohteeseen vähän harvemmin nähtyjä VEM-erikoismoottoreita. Kyseessä on nelinapainen IE3-moottori, IEC-runkokokoa 100.

Moottorin tekee erikoiseksi D-päähän asennettu ylimääräinen tuuletin. Ylimääräinen tuuletin katkaisee akselia pitkin johtuvan lämmön. Tällä toimenpiteellä saadaan D-pään laakerin lämpötilaa laskettua ja sitä kautta moottorin elinikää pidennettyä. Kuumuuden vuoksi moottorissa on myös erikoisrasvat ja se valmistettiin eristysluokkaan H.

Ratkaisu on erinomainen, kun moottoria käytetään puhallinkäytössä kuuman ilman siirtämiseen.  Käyttökohteina voivat olla esim. uunit ja kanavapuhaltimet. Myös kuumien nesteiden pumppauksessa saattaa löytyä tälle ratkaisulle käyttöä.

VEM motors Thurmin valmistamat pikkumoottorit tilattiin kesäkuun lopussa ja saatiin toimitettua asiakkaalle syyskuun toisella viikolla, mikä on varsin kohtuullinen toimitusaika lähes yksin kappalein tehdylle erikoismoottorille. Moottoreiden matka tehtaalta asiakkaalle on myös melko energiatehokas; moottori matkaa vain Euroopan sisäisesti Saksasta Suomeen.

Kuva sivun yläosassa: VEM motors Finland Oy:n toimitusjohtaja Sami Kujala pitää VEM motors Thurmin tämänhetkistä palvelukykyä erinomaisena.
Kuva alla: VEM IE3-W41R 100 LZ 4, lisätuuletin D-päässä, eristysluokka H, erikoisrasva

VEM erikoismoottori

 

Marjut Vainio

Marjut on VEM motors Finland Oy:n markkinointipäällikkö.