UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 22.06.2016

Lomalla luontoon – Suomen kaunein puu Lohjalla

 
Retkipaikka.fi,
22.06.2016
 

 

Kesän muistettavimmat hetket syntyvät usein luonnossa. Antti Huttunen, Retkipaikka.fi suosittelee helposti lähestyttävää, mystistä puukohdetta Lohjalla. Paavolan tammi on salaperäisellä tavalla elävä ja henkinen. Sykähdyttävä kokemus.

Luontopolku lähtee Lohjansaaresta Saaren koulun pihalta. Polku kulkee lehtimetsässä, jossa kasvaa runsaasti tammea, metsälehmusta ja pähkinäpensasta. Yhdessä kohtaa polku sivuaa suojelualueen rajaa. Toisella puolella on talousmetsää. Pieni kyltti osoittaa talousmetsään tekstillä ”Paavolan tammi n. 100 m”.

Polku vie ensin tiheään kuusikkoon, jonka pohjalle ei tule sen vertaa, että siinä olisivat aluskasvit selvinneet. Ihminen on asettanut puut suoriin riveihin. Luonto on pistänyt samalla mitalla takaisin ja asettanut kuusien ympärille noidankehiä, eli sieniä symmetrisenä piirinä.

Viimein edessä siintää aukio, joka hehkuu kutsuvaa vihreäänsä jo kauas kuusten katveeseen.

Edessä on pyöreähkö aukio, halkaisijaltaan ehkäpä 25 metriä. Sen keskellä kohoaa kalliokumpu. Keskellä aukiota, tuon kummun päällä seisoo valtava tammi. Aukion reunalla oleva taulu kertoo puun oleva ympärysmitaltaan (1,1 metrin korkeudelta maasta mitattuna) 472 cm. Melkoinen jättiläinen! Oksat kurottavat joka suuntaan painovoimaa uhmaten lähes kymmenen metrin päähän.

 

Suomen kauneimmaksi puuksi tituleerattu Paavolan tammi. Kuva: Antti Huttunen

 

 

Parkkipaikka kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680828 E 327427
Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680692 E 327813

 

 

 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy