UUTISET

Takaisin listaukseen
11.04.2022

Mikä IEC-koko?

Maaliskuun kisassa kysyimme, minkäkokoinen moottori on laatikossa, johon vihreä nuoli osoittaa. Suurin osa arvauksista meni pieleen, sillä kysymys on ns. jäynä.

IEC-tunnus

IEC-tunnus kertoo moottorin akselikorkeuden. VEM-oikosulkumoottorit ovat IEC-rungossa CENELEC-tehoilla. Esimerkiksi runkokoko IEC 132 kertoo, että mitta akselin keskikohdasta tassujen pohjaan on 132 mm. Samalla määräytyy akselin halkaisija ja pituus, etäisyys akselin olakkeelta tassujen N-pään reikään sekä tassuissa olevat reiät.

Saman IEC-tunnuksen omaavat moottorit ovat asennusmittojensa puolesta keskenään vaihtokelpoisia. IEC määrittää myös laippamitat.

* IEC =International Electrotechnical Commission

Modulaarinen VEM muokkautuu moneen tarpeeseen

Asiakkaan tarpeiden mukaan modifioitava rakenne mahdollistaa monenlaiset muutokset perusversioon. Esimerkiksi liitinkotelo voidaan sijoittaa moottorissa eri kohtiin. Itse liitinkotelo voi olla iso tai pieni, mallejakin on monia. Yllä olevassa kuvassa isoimmassa laatikossa on moottori isolla liitinkotelolla, viereisessä pienemmässä laatikossa samankokoinen moottori tavallisella liitinkotelolla. Alla olevissa kuvissa on esimerkkejä erilaisista liitinkoteloista:

Lataa tästä luettelo valmiista liitinkotelovaihtoehdoista » 

Maaliskuun kisa: Mikä IEC-koko?

Maaliskuun kisaan palataksemme kysymys oli siis kompa. Laatikossa on IEC 315-kokoinen moottori tavallista isommassa laatikossa ison liitinkotelon vuoksi.  Viereisessä pienemmässä laatikossa on samankokoinen IEC 315 moottori tavallisella liitinkotelolla.  Asiantuntevat lukijamme arvasivat sen vuoksi etupäässä liian isoa moottoria.

Arvontavoittajat

Arvoimme kolme retkisettiä kaikkien osallistujien kesken. Voitto osui Pekka Gröhnille, Timo Pirhoselle ja Marko Vinnille. Paketit ovat jo matkalla. Onnittelut voittajille! Kiitos kaikille osallistujille!

Author

VEM motors Finland Oy