UUTISET

Takaisin listaukseen
13.04.2010

Päästöt vähenevät tonneittain

 

Sähkömoottorit ovat haluttua ja kysyttyä teollisuuden raaka-ainetta. Eipä katkaista ketjua, vaan polkaistaan uutta vauhtia kierrätykseen. Ja päästöt vähenevät tonneittain

Kierrättäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Yksinään Ruotsissa tapahtuva raudan ja metallien kierrätys vähentää hiilidioksidipäästöjä 5 milj. tonnia vuodessa. Tämä määrä vastaa melkein tuplaten Ruotsin vuotuista päästövähennystä vuoden 2010 kansallisen päästötavoitteen mukaisesti.

Kierrätys säästää energia, luonto hyötyy

Kierrätyksen avulla saatavat energiasäästöt ovat merkittävät verrattuna teräksen ja metallien valmistukseen malmista.
Muutama esimerkki:

  • Kierrätetty teräs = noin 75% energiasäästö
  • Kierrätetty alumiini = noin 95% energiasäästö
  • Kierrätetty paperi = noin 50% energiasäästö 

Metalleja ja rautaa voi kierrättää loputtomasti

Parasta esim. raudan ja metallien kierrätyksessä on, että niitä voi kierrättää yhä uudestaan ja uudestaan.Säästöä syntyy ja metalli jatkaa kiertämistään. Esimerkiksi kaikesta maailmassa valmistetusta kuparista 80 % kiertää edelleen. Noin 40 % valmistetun kuparin ja kupariseosten määrästä Euroopassa tehdään kierrätetystä metallista. Nykyisin kuparilla on tärkeä rooli uusiutuvissa energiamuodoissa sen erinomaisen sähkön- ja lämmönjohtokyvyn ansiosta, ja näitä ominaisuuksia hyödynnetään myös energiatehokkuuden parantamisessa.

Suomessa yli 90 % käytöstä poistuvasta teräksestä kierrätetään

Vielä on varaa parantaa, sillä uskomaton määrä käyttökelpoista metallia heitetään kotona jätteisiin pullon korkkeina ja kapseleina, säilyketölkkeinä, alumiinifolioina, purkkien kansina, niitteinä, neuloina, sulkimina ja piuhoina.
Tämä kaikki on arvokasta ja käyttökelpoista raaka-ainetta, joka voidaan käyttää yhä uudelleen. Jokainen meistä voi olla mukana kasvattamassa pienistä raaka-ainepuroista suuria materiaalivirtoja.

Yksi kierrätetty alumiinitölkki = vuorokausi tietokoneen ääressä

Energiasäästö yhden kpl 33 cl alumiinitölkin valmistuksessa kierrätetystä materiaalista, verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen on 95 %. Energiasäästö vastaa esim. 24 tunnin tietokoneen käyttöä.
 
Yhden alumiini (1 kg) kilon valmistamiseen tarvitaan
•       2 kg alumiinioksidia (eli 4 kg bauksiittia)
•       13 kWh sähköenergiaa
•       0,55 kg anodihiiltä
•       0,03 kg alumiinifluoridia
•       0,025 kg kryoliittiä
 
Alumiini on ihanteellinen materiaali kierrätettäväksi koska sen uudelleen sulattaminen vaatii vain 5% primäärialumiinin valmistamiseen tarvittavasta energiasta (1 kg=0,65 kWh). Alumiinin erottelu muista metalleista on helppoa.

Yksi kierrätetty säilykepurkki = 7 tunnin television katselu

Energiasäästö 1 kpl säilykepurkin valmistuksessa kierrätetystä materiaalista verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen, on niin iso että se vastaa 7 tunnin television katselua.
 
Lähteet: Teknologiateollisuus /metallinjalostajat, Stena Metall
 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy