UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 3.09.2015

Räjähdysvaara -60 °C:ssa

 
Marjut Vainio, VMF,
03.09.2015
 

Räjähdysherkällä kaasukentällä prosessin nesteiden jäähdytys on suunniteltava huolellisesti.

 

Alfa Laval toimittaa 12 kappaletta atex-alueelle sertifioitua AlfaSolar SE -lämmönvaihdinta siperialaiselle kaasukentälle. Räjähdysvaaralliset kaasut sekä -60 °C lämpötilat asettavat omat vaatimuksensa laitteiston toimivuudelle. Lämmönvaihtimien EX-de -moottoreiksi on valittu VEM motors Finland Oy:n edustamat CEMP Ex-d -moottorit.

130 vuotta sitten perustettu Alfa Laval valmistaa lämpö-, erotus- ja virtaustekniikkaa. Vantaalla Tuupakan teollisuusalueella Ansatiellä toimii yksi yrityksen yli 30:stä tuotantoyksiköstä. Ansatien erikoisosaamista ovat erilaiset lämmönsiirtosovellukset. Käytettävissä on 12 000 m2 tuotantotilat, oma laboratorio, ilmatunneli, ja kylmähuone sekä laadun takeena Eurovent-sertifikaatti. 

– Pitkä kokemus lämmönvaihtimista, tarkka mitoitus, laitteen äänitason hallinta ja emoyhtiön tuki ovat Procurement Manager Mika Moilasen mukaan tärkeitä palasia toimivan ja kestävän lämmönvaihtimen suunnittelussa ja valmistamisessa.  Esimerkiksi AlfaSolar SE:n pelkkiä moottoriasennuksia varten on tehty 17-sivuinen asennusopas, jotta omalla tehtaalla tehtävät moottorikytkennät ja asennukset ovat varmasti oikein ja pitkäikäiset. Kaasukentällä valmiiseen tuotteeseen tehtävät korjaukset ovat monin verroin vaikeammat ja todella kalliit suorittaa verrattuna kerralla oikein tehtyyn työhön, toteaa Moilanen.

– Koko lämmönvaihdinkokonaisuus on sertifioitu atex-alueelle. CEMP-moottoreiden kanssa tämä kokonaisuus testattiin pienemmässä projektissa pari vuotta sitten, todettiin toimivaksi ja hinnaltaan kilpailukykyiseksi, kertoo Moilanen moottorivalinnasta. Moottoreihin asennetut seisontalämmitykset pitävät laitteet käyntikunnossa myös -60 °C:n paukkupakkasissa.

Alfa Lavalin suunnittelu on laatinut 17-sivuisen asennusoppaan CEMPin Ex-moottoreille. CEMPin moottorit valmiina asennukseen.

Alfa Lavalin Mika Moilanen (vas.) sekä VEM motors Finlandin Aleksi Castagna sekä VEM-moottorein varustettu lämmönvaihdin. Puhallinyksikkö tuotannossa.

INFOBOXI

Tuote: AlfaSolar SE

 

Atex-alueelle sertifioitu lämmönvaihdin. Lämmönvaihtimen rakenne on seuraava: ylimpänä on kennosto, jonka alla on moottori, joka pyörittää alimpana sijaitsevaa tuuletinta. Ilmavirta kulkee moottorin ohitse. Moottoreita menee yhteen lämmönvaihtimeen 10 kpl. Yhteensä siis 12 lämmönvaihdinta.

 

Projekti: Kaasukenttä Venäjällä

 

Kaasukentän sijainti on moottorille vaativa. Lämpötila heittelee -60 – +40 asteen välillä. Lämmönvaihdin sijaitsee myös räjähdysvaarallisella tilassa kaasukentällä. Projektin arvo Alfa Lavalille noin miljoonan euron luokkaa.

 

Moottorit: Cemp Ex-d

 

3 kW, 1000 1/min, joissa on Venäjän tuontisertifikaatti. Moottoreihin on asennettu seisontalämmitys, jotta koneet toimivat myös -60 asteen lämpötiloissa.

Lisätiedot:

Aleksi Castagna
VEM motors Finland Oy
Puh. 0207 613 728

Mika Moilanen
Alfa Laval Oy
Puh. 09 894 4250
 

 
Author

VEM motors Finland Oy