UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 26.11.2015

Suomalainen Waveroller tuottaa energiaa aalloista

 
VMF/Marjut Vainio,
26.11.2015
 

 

Maailman meteorologinen järjestö WMO arvioi, että kuluvasta vuodesta saattaa tulla kaikkien aikojen lämpimin sinä aikana kun lämpömittauksia on maailmanlaajuisesti tehty. Pariisin ilmastokokouksessa keskustellaan ilmastonlämpenemisen pysäyttämisestä, joka pitkälti määrittää pallomme tulevaisuutta. Suomen hallituksen tavoitteena on nostaa kestävällä tavalla uusiutuvan energian osuus 2020-luvulla yli 50 prosenttiin, puolittaa tuontiöljyn käyttö ja lisätä energiaomavaraisuus yli 55 prosenttiin. Samaan aikaan tutkimustyötä uusiutuvien energioiden hyödyntämisestä tehdään ympäri maailmaa. Järvenpäässä on juuri avattu vaikeasti hyödynnettävän aaltovoiman tutkimuskeskus.

AW-Energy Oy käynnisti aaltovoiman tutkimuskeskuksen Järvenpäässä 18.11.2015. Tutkimuskeskuksessa on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen täyden mittakaavan virtuaali-aaltovoimala. AW-Energyn toimitusjohtajan John Liljelundin mukaan kymmenesosa maailman energiatarpeista voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa aaltovoimalla. Aaltovoimala on myös sikäli mukava tuotantomuoto, että meren pohjasta sitä ei näy ja kuulu muille kuin alueen kaloille. 

Tutkimuskeskuksen kone tuottaa valtameren aaltoja vastaavan voiman. Sen avulla voimalayksiköitä voidaan testata ja säätää ne vastaamaan tarkalleen paikallisia olosuhteita voimalan lopullisella sijoituspaikalla eri puolilla maailmaa.

Waveroller-tekniikassa laite asennetaan rannikkoveteen meren pohjaan noin 12 metrin syvyyteen.  Laitteen levymallisella keräimellä valjastetaan merien pohja-aaltoja, joiden voimakkuus vaihtelee vuoden mittaan huomattavasti pinta-aaltoja vähemmän.

Tekniikassa vettä kevyempi levy myötäilee veden edestakaista liikettä ja muuntaa aallon energian männän liikkeeksi.  Energia siirretään hydraulijärjestelmällä generaattorille, jonka tuottama sähkö johdetaan sähkönjakeluverkkoon. VEM on mukana projektissa siten, että testijärjestelmässä on VEMin toimittama kaksiakselinen 315-runkoinen moottori.

Waveroller-aaltovoimalaa on testattu oikeassa toimintaympäristössä eli meressä Portugaliin rakennetussa voimalassa.

Lähde: AW-Energy Oy

Lisätiedot:  
VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Puh. 0400 766 491
 
 
   

 

 

 

 
Author

VEM motors Finland Oy