UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 1.09.2014

Teknisen Kaupan markkinakatsaus 2Q2014: Myynti hitaassa kasvussa toisella neljänneksellä

 
Teknisen Kaupan yhdistys/tilastoasiantuntija Tanja Koljonen,
01.09.2014
 

Teknisen kaupan myynnin kasvu jatkui toisella neljänneksellä ensimmäisen neljänneksen tahtiin. Myynti kohosi toisella neljänneksellä 0,5 prosenttia edellistä vuotta korkeammalle tasolle. Koko alkuvuoden kasvu oli 0,4 prosenttia. Alkukeväästä nähdyt merkit kasvun piristymisestä eivät täysin toteutuneet, vaan kuukausikohtaiset erot myynnin kehityksessä muodostuivat huhti-kesäkuussa suuriksi ja kasvu jäi odotettua heiveröisemmäksi.

 

Teknisen kaupan ensimmäiset kuusi kuukautta osoittavat hiuksen hienoa liikevaihdon kehitystä edellisvuoden vastaavaan aikaan. Eri toimialoilla on kuitenkin suurta vaihtelua. Kuluttajien luottamuksen poikkeuksellisen heikko tilanne vaikuttaa negatiivisesti mm. moottoripyörä- ja mopokauppaan sekä rengaskauppaan. Teollisuuden investointitavaroiden positiivinen kehitys johtuu pitkälti sangen heikoista edellisvuoden vertailuluvuista.

 

Ukrainan kriisin jatkuminen ja Venäjän talouspakotteet ovat osaltaan heikentäneet Suomen talouden kasvunäkymiä, tämä näkyy selvästi myös Teknisen Kaupan jäsenyritysten heikentyneinä 12 kuukauden myyntiodotuksina. Asiakkaiden investointipäätökset ovat edelleen lykkääntyneet ja niiden käynnistyminen edellyttäisi sekä kysyntätekijöiden parantumista että valtiovallan määrätietoisia toimia investointeja tukevaksi politiikaksi. Toimintaympäristön harvoina positiivisina tekijöinä voidaan pitää Turun telakan uusia omistusjärjestelyjä ja sen saamia risteilijätilauksia, sanoo Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Uitto.

 
Author

VEM motors Finland Oy