UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM 19.01.2012

Vacon 100 HVACin kellotoiminnolla on helppo olla guru

 
19.01.2012
 

Tässä hektisessä maailmassa ja ajatusten ehtymättömässä virrassa monet asiat pyörivät, jollei rahan, niin ajan ohjaamina! ”Aika on rahaa” sanonta lienee kuitenkin höpöä, koska aikahan ei lopu kesken, toisin kuin raha saattaa tehdä.  Ja koska näköpiirissä ei ole, että asiaan tulisi mullistavaa muutosta, niin käytetäänpä ehtymätöntä luonnonvaraa, aikaa, sitten hyväksi!

Reaaliaikakello- ja kalenteritoimintaa sekä ajastinta voi käyttää monissa eri sovelluksissa. Käyttö on helppoa kohteissa, joissa ei ole rakennusautomaatiojärjestelmää joka huolehtisi kohteen automatiikasta. Tätä ominaisuutta käytettäessä on syytä muistaa laitteen akkuvarmennus, jottei mahdolliset – lähihistoria huomioiden varmat – sähkökatkot tuota ongelmia.

Kerrostalojen huippuimurien taajuusmuuttajaohjaus voidaan ohjelmoida reaaliaikakelloa ja –kalenteria sekä ajastinta hyväksikäyttäen toimimaan haluttuna aikana esim. puolella teholla (esim. ma-pe, 9-16). Tyypillisenä suomalaisena saunomispäivänä imurin käyntiä voidaan tehostaa halutuksi ajaksi (esim. la, 17-21). Erillisellä ilmastoinnin tehostuskytkimellä voidaan ilmastointia tehostaa ajastimella määritellyksi ajaksi.

Vastaavanlaisia kohteita voivat olla myös autotallit ja –hallit, joiden ilmanvaihto ei ole rakennusautomaatiojärjestelmän ohjaama. Pakokaasut voidaan tehokkaasti poistaa ottamalla autotallin ovesta indikaatio taajuusmuuttajan ajastimen ohjaukseen ja jo kolmen minuutin päästä ilma onkin taas raikas!

Itse asiassa maasta löytyy lukematon määrä eri-ikäisiä kiinteistöjä, joissa automaatiojärjestelmän puutteen vuoksi taajuusmuuttajan tarjoamia mahdollisuuksia on vielä käyttämättä.

Kelloon sidottuja toimintoja voi olla myös esim. kauppojen ja markettien tuulikaapeissa, kylmäkoneissa, liukuportaissa jne. Uutta rakennettaessa ne tosin ovat usein automaation ohjaamia, mutta pienissä saneerauksissa ei välttämättä.

Myös rakennusten lämmitysvesikiertojen pumppukäytöistä saattaisi löytyä sopivia käyttökohteita, sieltä vanhan pään helpoista saneerauksista ja energiansäästöhankkeista. Voisiko virtaamaa kalliin sähkön aikaan pienentää ja huippukuormitusta pienentää, varsinkin siihen aikaan kun kaikki kiukaat lyödään päälle ja kinkku laitetaan uuniin?

Kohdepoistoissa voisi hyvinkin olla tarpeen kytkimellä käynnistettävä, ajastettu imun tehostus. Esimerkiksi ravintoloiden keittiöt, pizzeriat ja nakkikioskit ovat usein käryisiä ja kuumia kunkin liikeidean mukaisena kiireaikana.  

Loppujen lopuksi vain mielikuvitus ja mielikuvituksettomuus asettavat rajat ominaisuuden hyväksikäytölle.

Mitä olisikaan saunan sähkökiukaan ajastus ja säätö taajuusmuuttajan ja sen reaaliaikakellon avulla! Luxusta!

Tee tuottava investointi

Rakennusautomaatioon ja LVI-sovelluksiin suunnitellun Vacon 100 HVAC -taajuusmuuttajan takaisinmaksuaika on usein alle 12 kk. Kun laitteen käyttöikä on yli kymmenen vuotta, maksaa investointi itsensä moninkertaisesti takaisin energian säästöinä ja vähäisinä ylläpitokustannuksina.

Vacon 100 HVAC ei tarvitse lisälaitteita

Vacon 100 HVAC -taajuusmuuttajissa on lukuisia ominaisuuksia, joiden ansiosta lisälaitteita ja niihin liittyviä koteloita, virtalähteitä ja kaapelointeja ei tarvita. 

  • Fire mode -tila: Tulipalon sattuessa Vacon HVAC ohittaa laitesuojaukset ja varmistaa savunpoistopuhaltimien keskeytymättömän toiminnan, mikä mahdollistaa ihmisten evakuoinnin.
  • Monisäätösovellus: Vacon HVAC kykenee ohjaamaan useita pumppuja tai puhaltimia, joista yksi on nopeussäädetty ja loput kontaktoreilla suoraan verkkoonkytkettyjä.
  • PID: Vacon HVAC -taajuusmuuttajassa on kaksi PID-säädintä, joita voidaan hyödyntää prosessin eri vaiheiden ohjaukseen.
  • Ohjelmoitava logiikka: Vaconin taajuusmuuttajissa on sisäänrakennettu ohjelmoitava logiikka (PLC). Näin ollen ulkoista ohjelmoitavaa logiikkaa ei tarvita.
  • Reaaliaikakello: Reaaliaikakellon avulla Vacon HVAC voidaan ohjelmoida säätämään LVI-sovelluksia eri logiikalla eri vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Lue lisää..
  • Sähkönkulutuksen seuranta: Vacon HVAC mittaa sähkön todellisen kulutuksen ja näin mahdollistaa säästöjen laskemisen. Lue lisää..

Kaikki vaadittavat ominaisuudet ja komponentit, jotka tarvitaan LVI-sovellusten liittämiseksi automaatiojärjestelmiin ja sähköverkkoon, on valmiiksi sisäänrakennettu suoraan taajuusmuuttajaan.

Erillisiä lisälaitteita ei tarvita.

 
Author

VEM motors Finland Oy