UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM hydropower generator 15.05.2019

VEM generaattori energiantuottajana 300 m syvyydessä

VEM toimittaa kolme yhteisteholtaan 90 MW:n generaattoria St. Antonin maanalaisen voimalaitoksen modernisointiprojektiin.

Talfer-joelle vuonna 1951 rakennettu St. Antonin vesivoimalaitos on tällä hetkellä Etelä-Tirolin viidenneksi suurin vesivoimalaitos. Laitoksen vuotuinen kapasiteetti on 270 miljoonaa kWh. Voimalaitoksessa on nyt käynnissä modernisointiprojekti, jossa VEMin osuus on 3 kpl nimellisteholtaan 39 MVA:n vesivoimageneraattoria. Uusien energiatehokkaiden generaattoreiden avulla on mahdollista lisätä paikallisverkkoon syötetyn energian määrää vuosittain yli kymmenen prosenttia, jolloin laitoksen kokonaiskapasiteetiksi tulee 300 miljoonaa kilowattituntia.

R&D:n haasteita

300 metrin syvyydessä on välttämätöntä pitää generaattorin suurjännitekuormituksessa syntyvät osittaispurkaukset matalalla tasolla, jotta vältetään terveydelle kriittisten otsonin kynnysarvojen ylittyminen. Generaattoreiden ensimmäinen osittaispurkausmittaus suoritettiin yrityksen omalla testillä, jolla arvioitiin 13,8 kV:n käämieristyksen laatua. Tulokset toimivat sitten vertailuarvoina tuleville mittauksille, jotka käyttäjä järjestää generaattorin säännöllistä arviointia varten.

Suunnittelun näkökulmasta tämä hanke oli haasteellinen mekaanisen lujuuden suhteen: Pelton-turbiinin ajonopeus 1080 kierrosta minuutissa on huomattavasti enemmän kuin generaattorin pyörimisnopeus 600 kierrosta minuutissa. Nopeuseron aiheuttaman tärinän vuoksi on erityisen tärkeää, että käämien kiinnitys urissa pitää. Asiakkaan pyynnöstä generaattoreilla on myös jatkuvasti magnetoiva apulaitteisto, joka korvaa tyypillisen apumagnetointilaitteiston.

VEM hydropower generator rotor Käämivyyhdit pysyvät tukevasti paikoillaan T-mallisissa urissa.

 Generaattoreiden testivaihe lopuillaan

VEM Sachsenwerkin tiloissa tehdyn hyväksytyn testauksen jälkeen kolme generaattoria purettiin kuljetettaviksi yksiköiksi ja toimitettiin asiakkaalle vuoden 2018 lopulla ja 2019 alussa.

Vuoden 2019 maaliskuussa ne koottiin mekaanisesti ja sähköisesti ja valmisteltiin käyttöönottoa varten VEMin spesifikaatioiden mukaisesti.

VEM hydropower generator kommissioning

Huhtikuun lopulla saatiin kaikki kuivakäynnistystestit onnistuneesti päätökseen. Seuraavana vaiheena on generaattoreiden märkä käyttöönotto ja lopuksi modernisointiosion tuotannon käynnistys.

Tutustu korkeajännitemoottoreihin ja -generaattoreihin »

Lisätiedot

VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Puh. 0400 766 491

Teksti VEM Groupin lehdestä VEM Impulse 1/2019. Lue koko lehti » 
Tilaa VEM Impulse -lehti sähköpostiisi »

Sami Kujala