UUTISET

Takaisin listaukseen
27.08.2023

Vihreää energiaa Berliiniin – hukkalämpö talteen VEM-moottorilla

Moottori korkean lämpötilan lämpöpumpulle

Berliinin kaupungin pilottiprojektin tavoitteena on edistää kaupungin energiamuutosta hukkalämmön talteenotolla. Projektin alullepanijat Siemens Energy ja Vattenfall Wärme Berlin AG valitsivat moottorivalmistajaksi VEM:n, joka valmisti Qwark3 (Quartiers-Wärme-Kraft-Kälte-Kopplung) –projektia varten 2-napaisen 3 MW:n asynkronimoottorin. Moottorin pyörimisnopeus on 3987 min-1. Qwark3-projektin ideana on yhdistää lämmitys, jäähdytys ja sähkönsyöttö.

Jäähdytyskeskus Potsdamer Platzilla

Vattenfall (entinen Bewag) on ylläpitänyt Potsdamer Platzin jäähdytyskeskusta vuodesta 1997, ja se tarjoaa jäähdytystä noin 12 000 toimistolle, 1 000 kodille ja erilaisille kulttuurilaitoksille naapurustossa. Tähän asti jäännöshukkalämpö valui hukkaan alueella olevien jäähdytystornien kautta. Qwark3-pilottiprojektissa, jota myös liittovaltion talous- ja ilmastoministeriö rahoittaa, hukkalämpö hyödynnetään korkean lämpötilan lämpöpumpulla ja syötetään kaupungin lämmitysverkkoon.

Suojele ympäristöä, säästä resursseja

Tämän korkean lämpötilan lämpöpumpun integrointi mahdollistaa lämmön ja jäähdytyksen tuotannon yhdistämisen resursseja säästävällä tavalla. Sen sijaan, että hukkalämpö vapautuisi ympäristöön, se syötetään takaisin kaukolämpöverkkoon. Tämä mahdollistaa 55 GWh lisälämmityksen vuodessa. Se lisää myös jäähdytyksen energiatehokkuutta ja tarjoaa kaupungille uuden energian ja lämmön lähteen. Muita tämän energian talteenottomenetelmän etuja ovat noin 6 500 tonnin vuosittaiset CO2-päästöjen ja 120 000 m3 jäähdytysveden vähennykset.

VEM luotettava erikoiskoneiden suunnittelija

VEM toimitti moottorin korkean lämpötilan lämpöpumppuun. Tehtävään toi haastetta tiukat tilarajoitteet. Sekä moottorin jäähdytys että pääliitinkotelo suunniteltiin juuri tähän asennuspaikkaan. Qwark3-hankkeen toteuttamiseksi keskellä asuinaluetta oli myös erittäin tärkeää ottaa huomioon melu- ja ympäristönsuojelutoimenpiteet.

Vattenfall Wärme Berlin AG ja Siemens etsivät luotettavaa ja joustavaa kumppania räätälöidyn ratkaisun rakentamiseen, mikä vaati korkeatasoista teknistä osaamista projektin ennennäkemättömän luonteen vuoksi. VEM ei tarjonnut vain teknisesti kehittyneitä ratkaisuja, vaan toi myös paljon kokemusta asiakaskohtaisista käyttöratkaisuista monivuotisen alan asiantuntemuksensa ansiosta.

Kuva: Moottorityyppi DKMEF 5627-2V, teho 3 MW, jännite 3 150 V, pyörimisnopeus 3987 min-1

VEM motors Finland oli vastaavantyyppisessä hukkalämmön talteenottoprojektissa mukana runsaat 10 vuotta sitten Helenin Kaukokylmä-projektissa.

Yhteydenotot Skandinavia ja Baltia:

VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Toimitusjohtaja
Puh. 0400 766 491

Author

VEM motors Finland Oy