UUTISET

Takaisin listaukseen
KEB all-electrified-boat 10.07.2024

KEBin käytöt mukana olympialaisissa

Jokialus muuttui täyssähköiseksi KEB Automation Francen avulla

Kun olympialaiset järjestetään Pariisissa heinäkuussa tänä vuonna, mukana ei ole ainoastaan tuhansia urheilijoita ja turisteja, vaan myös Joce-yhtiön jokialus ”Mistinguett”. Alus, joka voi kuljettaa jopa 240 matkustajaa, on äskettäin muutettu täyssähköiseksi ja osallistuu olympialaisten avajaiskulkueeseen Seinen varrella. Menossa mukana: KEB käyttötekniikka.

Täyssähköinen Mistinguett osallistuu olympialaisten avajaisseremoniaan

Yli 90 venettä kulkee pitkin Seineä tämän vuoden olympialaisissa luoden uudenlaisen ympäristön eri kansallisten delegaatioiden urheilijoiden saapumiselle. Mistinguett toimii normaalisti joella ravintolalaivana ja on osa olympialaisten paraatia tänä kesänä. Vielä äskettäin Joce-yhtiön käyttämä alus toimi kahdella polttomoottorilla ja dieselgeneraattorilla, mutta Mistinguett on nyt muutettu sataprosenttisesti sähköiseksi veneeksi. Se on ainoa yli 40 metriä pitkä täyssähkövene Seinellä. Tämä on osa suurempaa kestävän kehityksen prosessia, johon Pariisin kaupunki pyrkii. Avajaisparaatin suunnittelussa pyrittiin varmistamaan, että mahdollisimman monet joen sähköveneistä ovat käytössä.

Sähköistys toteutettiin A.M.O Facilin toimesta – akku- ja laitteistotoimittajien lisäksi KEB valittiin toteuttamaan aluksen sähköverkko. Jean-Paul Rebelo, KEB Francen projektipäällikkö: ”Olemme toteuttaneet järjestelmäratkaisun alukselle, joka tuottaa kolmivaiheisen 400 V verkon 100 kW teholla. Akut toimivat ainoana energianlähteenä kaikille aluksen laitteille, kuten keittiölle, ilmastoinnille ja lämmitykselle.” KEB:n tekniikkaa käytetään myös 50 kW potkurin pyörittämiseen, joka toimii keulapotkurina ohjaten veneen keulaa laituriin kiinnityttäessä.

Kokemusta alusten sähköistämisestä

3 x 400 V / 100 kW aluksen sähköverkon toteutuksessa KEB luotti erityisesti taajuusmuuttajan, sinisuodattimen ja muuntajan yhdistelmään. Sinisuodatin on suunniteltu jopa 100 Hz lähtötaajuuksille ja auttaa vähentämään harmonisia muuntajan puolella. KEB:n high-speed ratkaisuihin perustuva Combivert f6 -taajuusmuuttaja mahdollistaa suodatinratkaisujen kanssa korkean kytkentätaajuuden, joka on välttämätön täydellisen alussähköverkon varmistamiseksi. Alukselle asennetussa nestekäyttöisessä upotetussa variantissa on useita etuja, kuten ruostumattomat teräsputket, pidempi käyttöikä ja jäähdytysnesteen hallinta. Ja myös käyttöönoton jälkeen KEB France:n työntekijät ovat asiakkaan tukena paikallisella huollolla ja teknisellä tiimillä, joka voi tarjota tukea lyhyellä varoitusajalla tarpeen mukaan.

Olympia-aluksen sähköistämisessä KEB-tiimi pystyi hyödyntämään aiemmista projekteista saatuja kokemuksia, joista ensimmäinen toteutettiin vuonna 2018. ”Yhteistyö Joce-yhtiön Mistinguett-projektissa mukana olleiden kumppanien kanssa sujui sujuvasti. Odotamme nyt innolla olympialaisten avajaisia ja olemme iloisia siitä, että KEB pääsi mukaan tähän kestävän kehityksen projektiin,” sanoo Rebelo.

KEB-järjestelmäratkaisun rakenne

KEB news
Tim Schöllmann | 05.06.2024

Author

VEM motors Finland Oy