UUTISET

Takaisin listaukseen
VEM sellunkuivausmoottorit, Teemu Haustola ja Seppo Hujanen Metsä Fibrellä 18.10.2018

Metsä Group kuivaa sellua energiaa säästäen

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalla on uudistettu 80-luvun puolivälistä käytössä ollutta sellunkuivauskonetta vaihtamalla pitkän käyttöikänsä pään saavuttaneet Strömbergin moottorit VEMin sellunkuivausmoottoreihin. Aluksi päivityksiä tehtiin parin vuoden aikana 25 moottorin erissä. Tänä keväänä loppuosa uudistuksesta toteutettiin vaihtamalla viimeiset 50 + 50 moottoria. Aluksi käytettiin energiatehokkuusluokka IE2:ta, viimeinen sadan moottorin erä on 15 kW:n IEC160-runkoisia IE3-moottoreita.

Tavoitteena jatkuvasti ympäristöystävällisempi tuotanto

– Ympäristötehokkuus ja toiminnan jatkuva parantaminen ovat Metsä Fibren toiminnan kulmakiviä, kertoo kuivauskoneiden sähköautomaation kunnossapidosta vastaava Botnia Mill Servicen Teemu Haustola. Tästä syystä siirtyminen IE3-moottoreihin oli itsestään selvää. VEMin moottorit toimivat kiitettävästi haastavassa käytössä, jossa moottorin erikoisuus, pitkä akseli, pitää laakerit kovilla. 63-sarjan laakerit kestävät hyvin. Noin kahdeksan vuoden välein nämäkin laakerit on kuitenkin syytä vaihtaa.

Biotuotetehtaalla hoidetaan peruskunnossapito itse. Isommissa huolto- ja kunnossapitotöissä voidaan tarvittaessa hyödyntää myös ulkopuolisia palvelutoimittajia. Monivuotinen kumppani moottoriasioissa on ollut Team VEM –ketjuun kuuluva Leivon Sähkö. Sellunkuivauskoneen uudistuksessa Leivon Sähkö toimitti moottorit ja huolehti niiden asennuksesta.

Uudistuksella 20 tehokasta lisävuotta

– Leivon Sähkö on huoltanut Metsä Fibren moottoreita lähes aikaisemman, vuonna 1985 käynnistetyn tehtaan perustamisesta lähtien, kertoo Leivon Sähkön tuotantopäällikkö Seppo Hujanen. Sellunkuivauskoneen uudistus on ollut mielenkiintoinen projekti. Isommat huollot tehdään usein tehtaan vuosihuoltoseisakin aikana ja se asettaa tiukat aikarajat tuotteiden toimituksille ja itse töille. Viimeisin 50 moottorin asennus tehtiin viikossa alun perin suunnitellun kahden työviikon sijaan. Huoltomiehillämme on loistava asenne ja korkea taitotaso, joten pystyimme hoitamaan projektin tiukassa aikataulussa, kehaisee Hujanen tyytyväisenä.

– Viimeisten 50 moottorin asennustyö eteni todella vauhdilla ja sen huomasivat myös tehtaan työntekijät. Täytyy antaa tunnustusta Leivon porukalle, jotka ovat suoriutuneet jokaisesta keikasta aiemminkin erinomaisesti, mainitsee Haustola. Nyt uudistettu sellunkuivauskone sai moottorien vaihdossa lisää energiatehokasta käyttöikää arviolta 20 vuotta.

Kuva sivun yläosassa: vasemmalla Botnia Mill Servicen Teemu Haustola, oikealla Leivon Sähkön Seppo Hujanen.

 

Sellunkuivauskone

Sellunkuivauskoneessa on 144 kappaletta 15 kW:n VEM-moottoria kuudessa kerroksessa, tyypiltään IE3-Y41R 160 L 4 C NS SL WE HW.

Lue lisää VEM-sellunkuivausmoottorista »

Lisätiedot:

VEM motors Finland Oy
Sami Kujala
Puh. 0400 766 491 

Marjut Vainio

Marjut on VEM motors Finland Oy:n markkinointipäällikkö.