UUTISET

Takaisin listaukseen
30.11.2022

Tuemme Unicefin työtä Ukrainassa

Ukrainan lapset saavat jatkuvasti apua UNICEFin kautta, suomalaisten lahjoittajien, mm. VEM motors Finland Oy:n tuella. Kuvassa 8-vuotias Eliza-tyttö Ukrainasta lepää UNICEFin teltalla pakomatkalla Puolassa. Hän haaveilee tanssimisesta, mutta tanssitunnit on peruttu sodan takia ja opettajatkin ovat paenneet ulkomaille.

 

UNICEF on paikan päällä Ukrainassa ja sen naapurimaissa auttamassa ja suojelemassa lapsia. Kriisialueelle saapuu jatkuvasti rekkakuormittain avustustarvikkeita.

Sota Ukrainassa on kestänyt jo yli puoli vuotta. Tähän mennessä 375 lasta on menettänyt henkensä ja 647 loukkaantunut ohjusiskuissa, pommituksissa ja muussa sodankäynnissä, vahvistettujen tietojen mukaan. Todellinen luku lienee huomattavasti suurempi. Yli kolme miljoonaa lasta tarvitsee humanitaarista apua. UNICEF on paikalla auttamassa.

Ukrainan 7,5 miljoonasta lapsesta lähes kaksi kolmasosaa on joutunut jättämään kotinsa. 2,8 miljoonaa elää maansisäisinä pakolaisina, osa on paossa naapurimaissa tai muissa maissa.

Ukrainan pitkään jatkuneella tilanteella on monenlaisia seurauksia maan lapsille. Tällä hetkellä on tarve perusterveydenhuollolle, puhtaalle vedelle ja psykososiaaliselle tuelle. Lisäksi olisi tärkeää, että lasten on mahdollista jatkaa koulunkäyntiä.

Uusi kouluvuosi alkoi syyskuussa

Kouluvuosi alkoi Ukrainassa vaikka tuhannet koulut ovat tuhoutuneet tai vaurioituneet. Koulut on avattu niiltä osin kuin mahdollista ja opetusta on tarjolla myös etäopetuksena. 5,7 miljoonaa kouluikäistä (3-18-vuotiasta) on kärsinyt sodasta. UNICEFin arvion mukaan 3,3 miljoonaa lasta on vailla pääsyä opetuksen piiriin tai koulutarvikkeisiin.

Helmikuun jälkeen UNICEF on järjestänyt opetusta yli 760 000:lle lapselle ja nuorelle Ukrainan sisällä, ja naapurimaissa yli 320 000 sotaa paennutta lasta ja nuorta on voinut osallistua erilaisiin opetuksen muotoihin. Opetustarvikkeita on jaettu 290 000:lle koululaiselle.

Koulunkäynti on erittäin tärkeää lapsille ja nuorille, sillä se antaa heille toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Apu menee perille

Lähes 4 miljoonaa ukrainalaista on saanut terveydenhuoltoa UNICEFin kumppaneidensa kanssa jakamien terveydenhuoltotarvikkeiden ansiosta.

  • 911 terveydenhoidon yksikköä, joista osa on synnytyssairaaloita, on saanut UNICEFin tukea.
  • Yli 3 miljoonalle ihmiselle Ukrainassa on toimitettu turvallista juomavettä.
  • Hygieniatarvikkeita on jaettu yli 740 000:lle ukrainalaiselle.
  • Yli 1,8 miljoonaa ihmistä on saanut mielenterveysapua ja psykososiaalista tukea sodan keskellä.

UNICEFin humanitaarisen käteisavun ohjelma on tavoittanut tähän mennessä yli 620 000 ihmistä Ukrainassa ja tuhansia sotaa paenneita myös naapurimaissa.

Edistämme lasten ja perheiden hyvinvointia monin tavoin

Koulutamme avustustyöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä ja muita ammattilaisia ennaltaehkäisemään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa sekä ymmärtämään paremmin lastensuojelun käytäntöjä ja periaatteita.

UNICEFin tukema lasten avustuslinja ja sosiaalityöntekijöille suunnattu palvelunumero tarjoavat maksutonta apua ja neuvontaa.

Kun terveydenhuollon rakenteet kärsivät, internet auttaa. Terveydenhuoltoalan ammattilaisille suunnattut neljä online-tapahtumaa tavoittivat tavoittanut 130 000 ihmistä Facebookissa. Lähetykset käsittelivät imetystä, lastentauteja ja ensiaputaitoja. Pienemmälle joukolle suunnattu johtamiskurssi jakoi taitoja maansisäisten pakolaisten rokottamiseen.

Ukrainan kuormittunut terveydenhuolto ahkeroi yötä päivää ihmisten hyväksi. UNICEF on mukana auttamassa – lahjoittamalla olet sinäkin.

Author

VEM motors Finland Oy