UUTISET

Takaisin listaukseen
Lapin AMK:n testilaboratorio Kemissä. 16.02.2024

VEM IE5-reluktanssimoottorit toimitettu opetuskäyttöön Lapin AMK:hon

Lapin ammattikorkeakoulu on hankkinut ensimmäiset synkronireluktanssimoottorit Sähkö- ja automaatiotekniikan opetukseen. Moottoreiksi valikoitui VEM motors GmbH:n valmistamat 1,1 ja 1,5 kW:n IE5-SynRM:t. Tietojemme mukaan nämä ovat ensimmäiset Suomessa oppilaitoskäytössä olevat reluktanssimoottorit.

Sähkökoneiden ja käyttöjen opetuksella on ollut vahvat juuret Lapin ammattikorkeakoulun insinöörikoulutuksessa. Tähän on vaikuttanut aluetta ympäröivä raskas teollisuus ja kaivostoiminta. Valmistuvien opiskelijoiden sijoittuminen teollisuuteen on ollut merkittävää ja oppilaitoksen tunnettavuus on hyvä paikallisessa teollisuudessa.

Sähkövoimatekniikan laboratorio

Nyt hankittuja koneita tullaan käyttämään sähkökoneiden ja sähkökäyttöjen opetuksessa. Opetusympäristönä toimii Kemin kampuksen Sähkövoimatekniikan laboratorio. Laboratoriosta löytyy yhteensä neljä sähkömoottoreiden kuormituspenkkiä. Näissä kuormituspenkeissä voidaan mitata moottorille meneviä sähköisiä suureita ja mitata akselilta ulos otettavaa tehoa. Akselille tuotettava kuorma saadaan aikaan tasasähkömoottorilla sen toimiessa generaattorina. DC-generaattorilla tuotettu energiaa ohjataan eteen päin kuormitusvastuksille. Näin ollen akselilta otettavaa kuormaa voidaan hallita säätämällä
tasasähkökoneen magnetointia tai kuormitusvastuksen suuruutta. Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat tekevät näitä kuormituskokeita yleisesti labroissa, kertoo ”Uudistuva teollisuus” osaamisryhmässä toimiva lehtori Kari Kenttä Lapin ammattikorkeakoulusta.

Lue lisää Kari Kentän blogista »

VEM IE5-SynRM Lapin AMK:n tekemillä liitinkoteloilla

Lapin AMK:n ensimmäiset synkronireluktanssimoottorit sähkövoimatekniikan laboratoriossa. Moottoreissa on Lapin AMK:n 3D-labrassa tulostetut kytkentäkotelot, joissa valmiit kytkentäliittimet kytkentäjohtimille. Kuva Kenttä Kari.

 

VEM IE5 SynRM koekäynnistys Yaskawa taajuusmuuttajan kanssa

Lapin AMK:n moottori testattavana VEM:n Masalan toimipisteessä ennen toimitusta Kemiin. Käyttöönotto Yaskawan Drive Wizard -ohjelmalla kesti muutaman minuutin.

Tutustu VEM IE5-synkronireluktanssimoottoreihin (SynRM) »

Lisätiedot:

Sami Kujala
Puh. 0400 766 491

Author

VEM motors Finland Oy